موسسه حقوقی و آموزشی فرهنگ تفاهم

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

برای مشاوره حقوقی آنلاین با ۰۹۱۲۰۴۷۷۱۱۶ تماس حاصل نمایید

قاچاق اعضای بدن - وکیل کیفری
قاچاق اعضای بدن - وکیل کیفری

تعریف قاچاق انسان و اعضای بدن 

یکی از اقدامات ضد حقوق بشری که در جامعه امروز گریبانگیر جامعه جهانی و همچنین کشور ایران می‌باشد مساله قاچاق اعضای بدن انسان است. امروزه شاهد افزایش سریع این جرم در جامعه هستیم که توسط سازمان‌های جنایتکار بین‌المللی صورت می‌گیرد.

با پیشرفت روزافزون تکنولوژی اعمال مجرمانه ضد حقوق بشری نیز دچار تغییرات و تحولات اساسی شده است.

جرم قاچاق انسان (با هدف برداشتن اعضا- فحشا و…) را می‌توان بعد از قاچاق مواد مخدر و قاچاق اسلحه به عنوان سومین منبع درآمد به وسیله سازمان‌های جنایی فراملی دانست.

همیاری و همدستی تیم‌های پزشکی که شامل جراحان و پرستاران و کادرهای بیمارستانی هستند در فرآیند شکل‌گیری این جرم غیر قابل انکار است. زیرا در رابطه با برداشتن اعضای بدن و پیوند اعضا، بدون وجود تیم‌های پزشکی و مراقبت‌های ویژه آنها انجام جرم قاچاق  غیر ممکن است. 

جرم قاچاق اعضای بدن

 قاچاق اعضای بدن انسان به معنای خرید و فروش اعضای بدن و منتقل کردن آنها به صورت غیر قانونی به افراد دیگر و همچنین در تمام نقاط دنیا می‌باشد.

این نوع قاچاق معمولا به شکل سازمان یافته انجام می‌شود و محدود به قلمرو سیاسی خاصی نیست. در این حالت می‌توان گفت قاچاق انسان و اعضای بدن به صورت فرامرزی در تمام جهان انجام می‌شود.

 

یکی از دلایلی که به گسترده شدن این جرم در جامعه دامن می‌زند مشکل کثیری از افراد بیمار است که احتیاج سریع به تغییر یا پیوند یک عضو سالم برای ادامه حیات خود دارند. با توجه به شرایط سختی که برای گروه‌های خونی متفاوت و نوبت‌های طولانی بیمارستان ها و هزینه های بالایی که هست خانواده این افراد برای نجات زندگی عزیزان خود دست به خرید اعضای بدن می‌زنند. این موضوع یکی از دلایل گسترش قاچاقچیان اعضای بدن در جامعه است.

مجازات قاچاق اعضای بدن

قاچاق اعضای بدن انسان در قانون ایران و همچنین سایر کشور ها جرم انگاری شده و مجازات مشخصی برای آن در نظر گرفته شده است. این مجازات به شرح ذیل است:

با استناد به ماده ۳ قانون مبارزه با قاچاق انسان در شرایطی که فردی مرتکب جرم قاچاق  و معاونت در جرم شکل گرفته شود و یا اینکه شروع به جرم قاچاق نماید؛

مجازات آن به شرح زیر است؛

۱-مرتکب جرم قاچاق اعضای بدن، محکوم به حبس دو تا ده سال و پرداخت جزای نقدی معادل دو برابر مالی که دریافت کرده است، می‌باشد.

۲-اگر سن شخصی که مورد  قاچاق قرار گرفته زیر ۱۸ سال باشد، مجرم به حداکثر مجازات حبس محکوم خواهد شد.

۳-معاونت درجرم قاچاق انسان به مجازات حبس از یک تا پنج سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال گرفته شده محکوم خواهد شد.

۴-شروع کردن جرم قاچاق انسان عدم تحقق کامل بزه، موجب محکومیت متهم به شش ماه تا دو سال حبس خواهد شد.

۵-کارکنان دولت و دستگاه‌های اجرایی که به نوعی در جرم قاچاق انسان همکاری کرده باشند علاوه بر مجازات‌های فوق به انفصال موقت یا دائم از خدمات دولتی هم محکوم می‌شوند.

۶-اگر فرد مجرم حین ارتکاب جرم قاچاق انسان، مرتکب جرم دیگری هم شده باشد به مجازات آن جرم نیز محکوم می‌شود.

۷-تمامی وسایل نقلیه و آلات و ابزار ارتکاب جرم قاچاق و اموالی که با علم و قصد، به کار گرفته شده اند به نفع دولت ضبط و ثبت می‌شود.

۸- موسسات و شرکتهای خصوصی که به قصد ارتکاب جرم قاچاق، با نام و عنوان دیگری ثبت شده باشند، علاوه بر مجازات مدیران و مرتکبان، پروانه فعالیت آنها نیز لغو و باطل می‌شود.

 

ماده ۶ قانون مبارزه با قاچاق اعضای بدن انسان می‌گوید:

چنانچه قاچاق انسان توام با ارتکاب جرائم دیگری تحقق یابد، مرتکب یا مرتکبان علاوه بر مجازات مقرر در این قانون به مجازات های مربوط به آن عناوین نیز محکوم خواهند شد.

قاچاق اعضاء مطابق ماده یک قانون مبارزه با قاچاق انسان، جرم انگاری شده است که می‌گوید:

۱- خارج یا وارد ساختن و یا ترانزیت مجاز یا غیرمجاز فرد یا افراد از مرزهای کشور با اجبار و اکراه یا تهدید یا خدعه و نیرنگ و یا با سوءاستفاده از قدرت یا موقعیت خود یا سوءاستفاده از وضعیت فرد یا افراد یاد شده، به قصد فحشاء یا برداشت اعضاء و جوارح، بردگی یا ازدواج.

۲- تحویل گرفتن یا انتقال دادن یا مخفی نمودن یا فراهم ساختن موجبات پنهان شدن فرد یا افراد موضوع بند (۱) این ماده پس از عبور از مرز با همان هدف.

وکالت و مشاوره تخصصی با وکیل

مجازات قاچاقچیان ایرانی در خارج از کشور

اتباع ایرانی که خارج از قلمرو جمهوری اسلامی مرتکب جرم قاچاق شده باشند، مشمول مقررات در ایران هستند. بنابراین دادگاه‌های صالح رسیدگی به این جرم در دادگاه های دایر در کشور ایران می‌باشند.

با توجه به اینکه قاچاق اعضای بدن انسان یک جرم سازمان یافته است برای دست یابی به آن همکاری و معاونت چندین نفر مورد توجه است که به شرح ذیل می‌باشد:

  • استخدام کننده.
  • سیستم حمل و نقل. انسان و اعضای آن.
  • کادر پزشکی .
  • رابط‌ها و دلالان خرید و فروش اعضا بدن.
  • خریداران اعضای بدن انسان.

قاچاق انسان با هدف به دست آوردن اعضای بدن اشخاص در اکثر کشورهای جهان رخ می‌دهد. بازار معاملات غیرقانونی اعضای‌ بدن انسان مانند کلیه از کشورهای فقیر به کشورهای غنی نیز رونق زیادی پیدا کرده و درحال گسترش است، جرم قاچاق انسان و اعضای بدن آن با توجه به آثار مخربی که برای خود شخص و جامعه متحمل می‌شود مجازات سنگینی برای آن در قانون در نظر گرفته شده است.

وکلا پایه یک دادگستری

سوالات متداول

مجازات قاچاق اعضای بدن چیست؟ 

شرایط و اوضاع و احوال مجرم و قربانی در میزان مجازات مجرم تاثیر مستقیم دارد اما به طور کلی مجازات جرم قاچاق، حبس ۲ تا ۱۰ سال و پرداخت جزای نقدی دوبرابر مالی که مجرم دریافت کرده است.

برای خواندن شرایط کامل برای مجازات‌ جرم قاچاق اعضای بدن به این مقاله مراجعه کنید.

اگر کارکنان دولت مرتکب جرم قاچاق اعضای بدن شوند مجازات آن به چه صورت می‌باشد؟

علاوه بر مجازات عمومی (که شامل حبس تا ۱۰ و جزای نقدی) محکوم به انفصال موقت یا دائم از خدمات دولتی هم می‌شوند.

تعریف اصطلاح جرم قاچاق اعضای بدن در قانون چیست؟ 

قاچاق اعضای بدن به معنای خرید و فروش اعضای بدن و انتقال ان به افراد دیگر می‌باشد. باید گفت که این جرم به شکل سازمان یافته صورت می‌گیرد. 

موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم سابقه درخشان و بلندبالایی در حوزه کیفری و حقوقی دارد و با در اختیار داشتن وکیل کیفری مجرب و مشاوران و کارشناسان حقوقی می‌تواند از طریق مشاوره تخصصی یا قبول وکالت در زمینه‌های حقوقی و قاچاق اعضای بدن شما عزیزان را یاری نماید.  

امتیاز این مقاله
۴.۷/۵

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

وکیل وصول دیه

وکیل وصول دیه

متن سربرگ خود را وارد کنید تعریف دیه دیه یا خون‌بها از قوانین اسلام بشمار می‌رود و مطابق تعاریف فقهی، مال یا پولی می‌باشد که به واسطه کشتن انسان یا

ادامه‌ی مطلب »